top of page

Het middenrif, de belangrijkste adem spier

Het middenrif is een stevige en vrij dikke spier dat in het midden van je lichaam ligt. Die je buikholte en borstholte scheiden.

Bij de 'hik' wordt het middenrif onwillekeurig samengetrokken. En alleen met trucjes is het weer onder controle te krijgen.

Maar deze spier is ook bewust te sturen, net als je spieren van armen en been.

Hoe dan?

Ademen met het middenrif

Wanneer je inademt, trekt het middenrif samen, (wordt wat platter) en trekt naar beneden (je buik komt iets naar voren). Hierdoor wordt de ruimte groter voor de longen, waardoor er meer lucht in kan.

Bij uitademing ontspant het middenrif en krijgt dus de vorm weer terug, gebogen.

Verkramping van het middenrif

Ken je dat gevoel, dat je 'een knoop in je maag' krijgt van een nare gebeurtenis? Of als je ergens van schrikt, wat doe je dan? Je ademt stokt, je middenrif verkrampt. 

Iedereen kent die situaties. Situaties die ver in het verleden zijn gebeurd maar ook die van kort geleden. Met de druk van het leven en het werk, komen er nog meer  kleine verkrampingen bij.

Gevolg, de ademhaling is ontregelt.

Je kunt niet meer vrij ademhalen als je middenrif verkrampt is. Dat merk je niet meteen. Dat gaat geleidelijk. Je gaat bijvoorbeeld steeds hoger ademen, de borstademhaling. Je nekspieren helpen mee als je adem haalt. Maar ook emotioneel kun je er last van hebben, dat je sneller emotioneel bent. Sneller boos. Of je onrustig voelen.

Wat nu?

Het middenrif is een spier en spieren kun je trainen in spannen en ontspannen.

Hoe dan?

Wat heel belangrijk is om de buik los te laten. Bewust. Stoppen met ingehouden te worden. Adem in door je neus... langzaam uit door de neus/mond... laat maar gaan..

Daarna span je het middenrif aan, door je buik in te houden. En langzaam weer los..

Als je het nog beter wil voelen, leg je handen op de buik. Voel wat er gebeurt.

Een ontspannen buik is niet slap of een lelijke ''hangbuik".  Als je spieren aanspant en ontspant (dat doe je met lage buik ademhaling) worden ze juist sterk, houdt de wand elastisch en veerkrachtig. 

Doe dit een paar keer achter elkaar zodat je het goed voelt. Liefst liggend in bed voor het slapen gaan. Let daarbij op je ademhaling. Je zal zien dat het rustiger wordt. En jij ook.  

Blog: Text
Zoeken

Geef jezelf ademruimte

Door een goede ademhaling geef je de stress minder ruimte en krijg jij meer energie. Zorg goed voor jezelf.

Geef jezelf adem ruimte

Ademen, we doen het allemaal Het gaat automatisch en daarom letten we er niet op hoe we ademen. Toch? Pas als we buiten adem zijn van het...

Blog: Blog2
bottom of page